1 Ocak 2014 Çarşamba

Hücre ve Özellikleri

Bitkisel ve hayvansal her organizma, hücre adı verilen yapı taşlarından oluşur. Atomların molekülleri, moleküllerin makromolekülleri, makromoleküllerin makromoleküler kompleksleri oluşturmasıyla, dokuların en küçük yapı taşları olan ve yaşamın tüm özelliklerini sergileyen hücreler oluşur. Genel olarak tüm hücreler temelde aynı yapıya sahiptirler. Fakat bulundukları dokuya ve dolayısıyla fonksiyonlara bağlı olarak bazı özelleşmeler gösterirler. Hücreler, çoğunlukla bir zar içerisindeki sitoplazma ve çekirdekten meydana gelir ve ancak mikroskop yardımı ile görülebilirler. Sağlığımız, bedenimizi oluşturan çok sayıda farklı hücre çeşidinin işleyişine, hücrelerimizin sağlığı ise, milyonlarca farklı işlevlerine bağlıdır. İster bir bakteri, ister bitki ya da hayvan hücresi olsun, tüm hücreler aynı temel yapı malzemelerinden oluşurlar. Bunlar, nükleik asitler, proteinler, karbonhidratlar, su, yağlar ve tuzlardır. Her hücre kendisini dış dünyadan ayıran bir zarla çevrilidir. Bu zar, hücrenin içine giren ve hücreden dışarı çıkan her şeyi kontrol eder ve yaşamsal öneme sahip iletileri geçirir. Hücrelerin organellerinin bazıları da bir zarla çevrilmiştir ya da zarlardan yapılmıştır. Bu, hücrenin normalde birbiriyle uyuşmayacak biyokimyasal olayları aynı anda yürütmesini sağlar. Hücrelerde, zarı bulunmayan, ipliksi yapıda organeller de bulunur. Bu yapılar, hücreye dayanak oluşturmada, geliş gidiş yollarını ve hareket mekanizmalarını sağlamada rol oynar.
  • Hücreler içinde bulundukları ortamdan(hücre dışı sıvısı) ham materyali alırlar.
  • Enerji üretirler: Bu enerji iç ortam dengesini sağlamak ve sentez reaksiyonlarını yürütmek için gereklidir.
  • Kendi moleküllerini sentez ederler.
  •  Organize bir şekilde büyürler.
  • Çevreden gelen uyarılara cevap verirler.
  • Çoğalırlar (bazı istisnalar haricinde).
KAYNAK: UYSAL Hamdi (2011). Hücre Kimyası, 1. Baskı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Web-Ofset Tesisleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder